Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Το παράδειγμα της ΒΙO-RIZA νομού Χαλκιδικής

Τσαλαζίδου, Στυλιανή (2018) Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Το παράδειγμα της ΒΙO-RIZA νομού Χαλκιδικής. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap7_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (897kB)

Abstract

Η παρούσα εργασία στοχεύει στην απόδοση μιας ουσιαστικής αποτύπωσης του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας μέσω της αναφοράς της στην ΒΙΟΡΙΖΑ ΚοινΣΕπ παρουσιάζοντας: α) τις ευκαιρίες- προοπτικές, β) τις συνήθεις αδυναμίες της βραχύβιας δράσης της, καθώς και γ) τις σχετικές διαπιστώσεις-συμπεράσματα. Η εργασία αποτελείται από έξι κεφάλαια, στο πρώτο από τα οποία παρουσιάζονται γενικά στοιχεία για τις έννοιες του συνεργατισμού και του συνεταιρισμού και αναλύεται η κοινωνική και οικονομική αποστολή των συνεταιρισμών και ο ρόλος τους στην κοινωνική οικονομία. Στο δεύτερο κεφάλαιο μέσω τεσσάρων υποκεφαλαίων δίδεται ο ορισμός των κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, παρουσιάζονται τα είδη και τα χαρακτηριστικά τους, παρατίθεται η νομοθεσία που τους διέπει και οι πηγές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν πόρους χρηματοδότησης και γίνεται μια παρουσίαση στη δραστηριοποίηση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τη βιολογική γεωργία, αποτελείται από τέσσερα υποκεφάλαια, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά ο ορισμός της, οι στόχοι της, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει των έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων της και τη σχέση που έχει με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζεται η περίπτωση της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης BIO – RIZA και μέσω πέντε υποκεφαλαίων παρουσιάζονται στοιχεία για την επιχείρηση, που αφορούν την περιοχή δραστηριοποίησής της, το προφίλ, τις δραστηριότητες, τα κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές, το εισόδημα και το κύκλο εργασιών της. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται κριτική ανάλυση του θέματος μέσω δύο υποκεφαλαίων, όπου παρουσιάζονται οι προοπτικές, η βιωσιμότητα, ο κοινωνικός χαρακτήρας των Κοιν. Σ.Επ., καθώς και οι επιπτώσεις της λειτουργίας τους στο περιβάλλον και στην οικονομία. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των συμπερασμάτων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Χατζηθεοδωρίδης Φώτιος
Uncontrolled Keywords: Συνεργατισμός, Νομοθεσία
Subjects: Β > Βιολογική γεωργία
Σ > Συνεταιρισμοί
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 26 Jun 2019 07:27
Last Modified: 24 May 2021 05:32
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10006

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top