Παραγωγή μπύρας

Μακατσώρη, Αγγελική and Καπουλίτσας, Αθανάσιος (2012) Παραγωγή μπύρας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp13_2013.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στην παρούσα εργασία γίνεται αρχικά μία αναδρομή στην ιστορία της μπύρας, με τους Σουμέριους να αποτελούν τον πρώτο λαό που παρήγαγε το προϊόν από κριθαρένιο ψωμί που ζυμώθηκε. Στη συνέχεια περιγράφονται τα συστατικά της μπύρας (κριθάρι, λυκίσκος, νερό, ζύμες, πρόσθετες ύλες), καθώς και τα βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής, η οποία ουσιαστικά διακρίνεται σε δύο φάσεις, τη βυνοποίηση, τη μετατροπή δηλαδή του κριθαριού σε ζυμώσιμα σάκχαρα μέσω της δράσης ενζύμων, και τη ζυθοποίηση, που περιλαμβάνει την εκχύλιση των ζυμώσιμων σακχάρων, τη μετατροπή τους σε αλκοόλη με τη βοήθεια ζυμών, την ωρίμανση και τις επεξεργασίες που υφίσταται το προϊόν μέχρι να καταστεί έτοιμο για εμφιάλωση. Ακολουθεί περιγραφή των διαφόρων ειδών μπύρας (Ale, Lager, κ.α.) που συναντώνται διεθνώς, καθώς εξαιτίας της μεγάλης επιλογής σε πρώτες ύλες και επεξεργασίες παραγωγής υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής μπύρας με σημαντικές διαφορές στο άρωμα, στη γεύση και στο χρώμα τους. Επιπλέον, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές μπύρες.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γραμπόβας Αναστάσιος
Uncontrolled Keywords: Βυνοποίηση, Ζυθοποίηση, Είδη μπύρας, Θρεπτική αξία της μπύρας, Ποιότητα μπύρας
Subjects: Μ > Μπύρα, Βιομηχανία της - Ελλάδα - Έρευνα
Π > Ποτά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 02 Apr 2015 09:31
Last Modified: 08 Oct 2015 08:33
URI: http://anaktisis.teiwm.gr/id/eprint/1467

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top