Η ενσίρωση των αγρωστωδών

Σεμερτζίδου, Ζωή (2006) Η ενσίρωση των αγρωστωδών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp29_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (17MB)

Abstract

Με την ενσίρωση πετυχαίνουμε τη διατήρηση των χονδροειδών τροφών σε νωπή κατάσταση, εξασφαλίζουμε έτσι χυμώδεις τροφές σε περίοδο έλλειψης τους. Φυτά κατάλληλα για ενσίρωση είναι εκείνα τα οποία δίνουν μεγάλη ποσότητα χλωρομάζας ανά στρέμμα, όπως είναι το καλαμπόκι και η μηδική, καθώς και μείγματα αγρωστωδών και ψυχανθών. Η βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία της ενσίρωσης είναι η γαλακτική ζύμωση, με την οποία έχουμε παραγωγή γαλακτικού οξέος, πτώση του pH του ενσιρώματος σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να ανασταλεί η ανάπτυξη των κλωστριδίων και άλλων ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία της ενσίρωσης είναι η εξασφάλιση αναερόβιου περιβάλλοντος στο σιρό η επάρκεια της τροφής σε υδατοδιαλυτούς υδατάνθρακες και το ποσοστό της τροφής σε ξηρή ουσία κατά την ενσίρωση. Η εκτίμηση της ποιότητας του ενσιρώματος είναι πολύ βασική πριν η ζωοτροφή δοθεί στα ζώα, γιατί ένα κακής ποιότητας ενσίρωμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές. Όταν η ενσίρωση των χονδροειδών ζωοτροφών γίνει σωστά η θρεπτική αξία της χλωρομάζας πριν την ενσίρωση της είναι περίπου η ίδια με αυτή του ενσιρώματος.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ξαντινίδης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Ενσιρωμένα φυτά, Στάδια ενσίρωσης, Καλαμπόκι, Βρίζα, Σόργο, Ενσίρωση χλωρής νομής, Διατροφή μηρυκαστικών ζώων
Subjects: Χ > Χλωρίδα
Ζ > Ζωοτροφές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 10 Mar 2015 14:18
Last Modified: 13 Mar 2015 08:21
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/526

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top