Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος των αγροτικών ζώων

Φαϊτά, Ελεάνα (2008) Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος των αγροτικών ζώων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp4_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (303kB)

Abstract

Ξεκινώντας την παρούσα εργασία θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει αναφορά στην σημασία του γάλακτος και του πρωτογάλακτος για τον άνθρωπο και τα ζώα. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτόγαλα που διαφέρει σημαντικά από το κανονικό γάλα λόγω της σύνθεσής του, που το καθιστά τροφή ιδιαίτερης σημασίας για τα νεογέννητα. Στη συνέχεια καταγράφεται η κατάσταση της βοοτροφίας και της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια. Όσον αφορά την βοοτροφία αναλύονται το ζωικό κεφάλαιο και ζωοτροφικές επιχειρήσεις, η παραγωγή και οικονομική αξία ζωικών προϊόντων και η εξέλιξη της βοοτροφίας, για την δε αιγοπροβατοτροφία αναφέρονται γενικότερα στοιχεία. Πριν περάσουμε στην ανάπτυξη του κυρίως θέματος της εργασίας, αναφέρονται και αναλύονται τα κύρια και δευτερεύοντα συστατικά του γάλακτος. Αναπτύσσονται επίσης οι μικροοργανισμοί του γάλακτος και οι επιπτώσεις τους σε αυτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Περνώντας στο κύριο θέμα της εργασίας αναλύονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος, οι οποίοι είναι οι εξής: Το είδος και η φυλή του ζώου, η ατομικότητα του ζώου, το στάδιο της γαλακτικής περιόδου, η εποχή του έτους, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η διατροφή του ζώου, το άρμεγμα του ζώου, το στάδιο του αρμέγματος, το χρονικό διάστημα μεταξύ των αρμεγμάτων, η θρεπτική κατάσταση του ζώου, η χρησιμοποίηση του ζώου για εργασία, η ηλικία ή η γαλακτική περίοδος και οι ασθένειες του μαστού. Ακόμα αναφέρονται κάποιες από τις σημαντικότερες γαλακτοπαραγωγές φυλές βοοειδών και αιγοπροβάτων καθώς και οι αποδόσεις αυτών. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα είδη των μαστίτιδων, στην εκδήλωση μαστίτιδων που οφείλονται στην αμελκτική μηχανή καθώς και στην επίδραση που έχει η αμελκτική μηχανή στη γαλακτοπαραγωγή. Στη συνέχεια εντοπίζονται και αναλύονται οι πηγές μόλυνσης του γάλακτος Τέλος, διαπιστώνονται και σχολιάζονται τα συμπεράσματα που απορρέουν από όλη την εργασία. Επιπλέον γίνεται η καταγραφή ορισμένων προτάσεων για την επίλυση ή την περαιτέρω βελτίωση των προβλημάτων που αναφέρονται στη μελέτη αυτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παππά-Μιχαηλίδου Βασιλική
Uncontrolled Keywords: Γάλα, Ποιότητα γάλακτος, Συστατικά γάλακτος
Subjects: Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 11 Mar 2015 20:52
Last Modified: 11 Mar 2015 20:52
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/597

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top