Η παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης και τα παραπροϊόντα της

Χαϊδη, Πετρούλα (2006) Η παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης και τα παραπροϊόντα της. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap66_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (535kB)

Abstract

Η ζάχαρη είναι η πιο συνήθης γλυκαντική ουσία του βιομηχανικού κόσμου. Είναι ένα σημαντικό συστατικό τροφίμων για αιώνες και η προέλευση της υπολογίζεται στο Νότιο Ειρηνικό πριν περίπου 8000 έτη. Η πραγματική της ιστορία αρχίζει τον 4ο π.X. αιώνα με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ στην Κεντρική Ευρώπη εμφανίζεται μόλις τον 12ο αιώνα. Η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και αργότερα η Γαλλική επανάσταση του 1789 τροποποίησαν πλήρως τη γεωπολιτική σημασία της ζάχαρης και την παγκόσμια πολιτική κατάσταση. Το 1900 η ζάχαρη από τεύτλα αποτελούσε ήδη το 63% της παγκόσμιας παραγωγής. Σήμερα αντιθέτως παράγεται το 60% της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Το 1960 ιδρύθηκε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. (Ε.Β.Ζ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η ζάχαρη ή σακχαρόζη ή καλαμοσάκχαρο είναι ένας υδατοδιαλυτός δισακχαρίτης με γλυκιά γεύση που αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα φρουκτόζης. Παρασκευάζεται από τα ζαχαρότευτλα ή το ζαχαροκάλαμο μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας. Το πραγματικό εργοστάσιο σύνθεσης της ζάχαρης είναι το τεύτλο και μάλιστα το φύλλωμά του. Εκεί γίνεται η φωτοσύνθεση, όπου με το CO2 της ατμόσφαιρας, την υγρασία του εδάφους και με την επίδραση του ηλιακού φωτός σχηματίζονται τα σάκχαρα (υδατάνθρακες). Εκτός από την ζάχαρη παράγονται και παραπροϊόντα, όπως π.χ. μελάσα, ξηρά και νωπή πούλπα (κυτταρίνη, λιγνίνη, πηκτίνη, πεντοζάνες). Η διαδικασία της παραγωγής ζάχαρης συμπεριλαμβάνει τα εξής στάδια: πλύσιμο και κοπή των ριζών, εκχύλιση, καθαρισμός χυμού, συμπύκνωση, κρυστάλλωση, φυγοκέντρηση, ξήρανση, κοσκίνισμα, ενσάκιση και αποθήκευση.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μητλιάγκα Παρασκευή
Uncontrolled Keywords: Τεύτλο, Ζαχαροκάλαμο, Συγκομιδή, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Κρυστάλλωση, Ζάχαρη
Subjects: Ζ > Ζαχαρότευτλο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 13 Mar 2015 16:52
Last Modified: 16 Mar 2015 12:04
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/665

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top