Υγιεινή του κρέατος και μελέτη της συμπεριφοράς των πολιτών ως προς την κατανάλωση και την υγιεινή του

Δημητριάδης, Χαράλαμπος (2009) Υγιεινή του κρέατος και μελέτη της συμπεριφοράς των πολιτών ως προς την κατανάλωση και την υγιεινή του. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp23_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (230kB)

Abstract

Το κρέας είναι η κυριότερη και πλουσιότερη πηγή θρεπτικών συστατικών γι’ αυτό και ο καταναλωτής προτιμά το χρηματικό ποσό που καταβάλει να είναι αντάξιο της ποιότητα. Η ποιότητα του κρέατος εξαρτάται από την υγιεινή του κατάσταση, τη θρεπτική του αξία, τις οργανοληπτικές του ιδιότητες και την καταλληλότητα του να υποστεί μαγειρική επεξεργασία. Για να θεωρηθεί καλή η υγιεινή κατάσταση του κρέατος πρέπει να μην έχει παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται από τον άνθρωπο λόγω κακών χειρισμών, παρουσία βακτηρίων σε μεγάλους αριθμούς διότι κάτω από κατάλληλες συνθήκες πολλαπλασιάζονται και προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και σαπρόφυτα βακτήρια που επηρεάζουν το χρόνο συντήρησης. Το κρέας μετά από την σφαγή περιέχει ένα μικρό αριθμό μικροβίων. Αυτός ο αριθμός πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας ώστε να θεωρηθεί ‘’καθαρό’’ . Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για την εξάπλωση των μικροβίων είναι η θερμοκρασία , η υγρασία, το pH και το οξυγόνο Η μόλυνση του κρέατος χωρίζεται σε δυο κατηγορίες στην εξωγενή, που περιλαμβάνει συνήθως μικρόβια που αναπτύσσονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και την ενδογενή, κατά την διάρκεια της σφαγής του ζώου η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από το πεπτικό σωλήνα και τα μικρόβια Άλλες πιθανές αίτιες μολύνσεως είναι το ίδιο το σφαγείο, το περιβάλλον του, ο αέρας, το νερό, το προσωπικό, το περιεχόμενο του γαστρεντερικού σωλήνα και οι ακαθαρσίες των ποδιών και του δέρματος .

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τζάλης Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Μικροβιολογία του κρέατος, Μόλυνση κρέατος, Αλλοιώσεις κρέατος, Κατανάλωση και υγιεινή κρέατος
Subjects: Κ > Κρέας
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 16 Mar 2015 16:19
Last Modified: 20 Jul 2015 09:42
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/798

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top