Προσδιορισμός ποιοτικών παραμέτρων σε σπόρο βαμβακιού της ποικιλίας celia που καλλιεργήθηκε σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές

Καλαντάτζε, Νάτια (2016) Προσδιορισμός ποιοτικών παραμέτρων σε σπόρο βαμβακιού της ποικιλίας celia που καλλιεργήθηκε σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap15_2016.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το βαμβάκι θεωρείται από τις αρχαιότερες καλλιέργειες που αποδεικνύεται και από τις αρχαιολογικές πηγές. Το φυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, και είναι από τα εύκολα καλλιεργήσιμα φυτά, γιατί προσαρμόζεται εύκολα στις απότομες εδαφικές και καιρικές αλλαγές. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της προσπάθειας του ανθρώπου να παρέμβει στη δομή του, διασταυρώνοντας τις διάφορες ποικιλίες μεταξύ τους. Με αποτέλεσμα, με τα χρόνια το φυτό να είναι πιο ανθεκτικό και αποδοτικό. Το είδος βαμβακιού που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι το αδρότριχο ή χνουδωτό βαμβάκι και καταλαμβάνει τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Το βαμβάκι στις μέρες μας έχει παρά πολλές χρήσεις. Ο σπόρος του έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικό λίπος και σε πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας. Επίσης οι ίνες του είναι το βασικό συστατικό σε πολλά υλικά. Μερικά προϊόντα που είναι πολύ γνωστά για μας είναι: πετσέτες, μπουρνούζια, σεντόνια, ρουχισμό, κλωστές, υφάσματα, βάτες, επίδεσμοι, τσάντες, ομπρέλες, σκηνές, καλλυντικά, σαπούνι και πολλά άλλα. Η καλλιέργεια βαμβακιού στην Ελλάδα καλύπτει τις περιοχές της Θράκης, Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Μεταξύ των γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας παρατηρούνται διαφορές ως προς την απόδοση. Οι διαφορές αυτές κυρίως αποδίδονται στο διαφορετικό μήκος της βλαστικής περιόδου και λιγότερο σε άλλους παράγοντες. Για την υλοποίηση της έρευνας επιλέχθηκαν οι τέσσερις γεωγραφικές περιοχές (Περιφέρειες) καλλιέργειας βαμβακιού σε σημαντική έκταση, δηλαδή η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη. Από κάθε γεωγραφική περιοχή λήφθηκαν 4 δείγματα της εμπορικής ποικιλίας Celia. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν ο προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών του σπόρου βαμβακιού, και ειδικότερα της περιεκτικότητας σε λίπος και πρωτεΐνες, καθώς και το βάρος χιλίων κόκκων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπουλούμπαση Ελισάβετ
Uncontrolled Keywords: Μορφολογία βαμβακιού, Καλλιεργητικές εργασίες, Ασθένειες, Βαμβακόπιτα, Βαμβακέλαιο, Μέθοδος Kjeldahl,
Subjects: Β > Βαμβάκι - Ασθένειες και παράσιτα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 02 Dec 2016 09:03
Last Modified: 02 Dec 2016 09:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8434

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top